Çözümler » Kablosuz Network
Kablosuz ağları vazgeçilmez kılan unsurların başında elbette kablo altyapısı maliyetlerini düşürmesi gelmektedir. Bunun dışında iş süreçlerini hizlandırması ve üretkenliği artırması da zaman açısından yararlarını göstermektedir. Misafirlerin ve ziyaretçilerin kolay ve izole erişim sağlayabilmesi de bu yeni teknolojiyi kullanan kurumlarin prestijlerine artı puan katmaktadir.
Özellikle diz üstü bilgisayar kullanımının artması ile birlikte ve de kablosuz ağların sadece bilgisayarları değil, PDA, telefon ve hatta RFID künyelerinin bile iletişimini sağlayabilmesi sayesinde kablosuz ağlar da kurumlar için vazgeçilmez hale gelmeye başlamıştır.
Çalışanlara hareket etme özgürlügü getirmesi dışında kampus uygulamalarında WAN ya da pahalı kablo alt yapısı çözümlerine ihtiyaç duymadan gerek bina dışı kullanım ve gerekse binalar arasi iletişim için de kablosuz ağlar kullanmak maliyet açısından yükü hafiflettiği gibi esneklik sağlayarak verimliliği artıran bir çözüm olmaktadır.
Kablosuz Ağ Nedir ?
Kablosuz yerel ağ (LAN), bilgisayarlarınızı teller veya kablolar olmadan bağlamanıza olanak tanır. Konferans salonundayken sunucudan bir belge almanız mı gerekiyor?
Deponuzdan envanter sisteminize erişmeniz mi gerekiyor?
Kablosuz ağ, belirli bir alan içindeki mobil cihazların bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlamak için radyo dalgalarını kullanarak bunu kolaylaştırır.
Kablosuz Ağa Geçmenin Yararları
Kablosuz ağların kısa ve uzun vadeli yararları şunlardır:
Kolaylık: Günümüzde tüm dizüstü bilgisayarlarda ve birçok cep telefonunda, bir kablosuz LAN'ye doğrudan bağlanmak için gereken WiFi teknolojisi bulunmaktadır. Çalışanlar, kapsama alanınızdaki herhangi bir yerden ağ kaynaklarınıza güvenli bir şekilde erişebilir. Kapsama alanı genellikle sizin tesisinizdir, ancak birden fazla binayı içerecek şekilde genişletilebilir.
Mobilite: Çalışanlar, masalarında olmadıklarında dahi ağınıza bağlı kalabilir. Toplantıdakiler belgelere ve uygulamalara erişebilir. Satış bölümündekiler, herhangi bir yerden ağdaki önemli bilgileri kontrol edebilir.
Verimlilik:
Bilgilere ve şirketinizin önemli uygulamalarına erişim, çalışanlarınızın işlerini yapmalarına yardımcı olur ve işbirliğini özendirir. Ziyaretçiler için (örneğin müşteriler, yükleniciler veya satıcılar), Internet ve iş verilerine güvenli konuk erişimi sağlanabilir.
Kurulum kolaylığı:
Bir yerden fiziksel olarak kablolar geçirmeniz gerekmediğinde, kurulum hem hızlı hem de düşük maliyetli olur. Kablosuz LAN'ler de ağ bağlantısını, depo veya üretim katı gibi ulaşılması zor yerlere kolayca ulaştırır.
Ölçeklenebilirlik:
İşle ilgili işlemleriniz büyüdükçe, ağınızı hızla genişletmeniz gerekebilir. Kablosuz ağlar, genellikle mevcut ekipmanla genişleyebilir; bununla birlikte, kablolu bir ağ için ek kablolar gerekebilir.
Güvenlik:
Kablosuz ağınızın başarılı olmasında erişimin denetlenmesi ve yönetilmesi önem taşır. WiFi teknolojisindeki gelişmeler, verilerinize yalnızca izin verdiğiniz kişilerin kolayca erişmesini sağlayacak, güçlü güvenlik korumaları sağlamaktadır.
Maliyet:
Ofis taşınmaları, yeniden yapılandırmalar veya genişletmeler sırasında kablolama maliyetlerini ortadan kaldırdığı veya azalttığı için bir kablosuz LAN'nin işletim maliyeti daha düşüktür
KABLOSUZ AĞ ÇEŞİTLERİ
1.Yerel Alan Bilgisayar Ağları (LAN, Local Area Networks)
Yüksek hızlı, küçük alanları (bir bina, bir firma,bir departman,bir oda) kapsayan bir veri ağıdır. Yerel ağ içinde bilgisayarlar, yazıcılar, CD_ROM sürücüleri ve diğer çevre birimleri yer alabilir. Yerel ağlar bilgisayar kullanıcılarına uygulamalara ve cihazlara ulaşım, bağlı kullanıcılar arasında dosya değişimi, elektronik posta ve diğer uygulamalar yoluyla haberleşme gibi çeşitli avantajlar sağlarlar.
İntranet ve yerel ağ birbirlerinden ayrı tutulamayan iki kavramdır. Eğer bir LAN şirket içinde kurulmuşsa ve şirket personeli tarafından kullanıma açık ise “intranet” adını alır. Bu ağ üzerinde http sunucu, ftp dosya sunucusu, veri tabanı sunucuları ve haber öbekleri bulunur.
2. Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network)
Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağlardır. Coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerdeki (şehirlerarası/ülkelerarası) bilgisayar sistemlerinin veya yerel bilgisayar ağlarının birbirleri ile bağlanmasıyla oluşturulur. Genellikle kablo ya da uydular aracılığı ile uzak yerleşimlerle iletişimin kurulduğu bu ağlarda çok sayıda iş istasyonu kullanılır. WAN’ lar üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir. Şirketinizin Ankara, İzmir ve İstanbul şubelerini bir WAN bağlantısı ile birleştirdiğinizde, Ankara’da bulunsanız bile İstanbul’daki bir makineyi tıpkı önündeymiş gibi yönetebilirsiniz.
3. Şehirsel Bilgisayar Ağları (MAN, Metropolitan Area Network)
LAN’ın kapsadığı alandan daha geniş, fakat WAN’ ın kapsadığından daha dar mesafeler arası iletişimi sağlayan ağlardır. Genellikle şehir içi bilgisayar sistemlerinin birbirleriyle bağlanmasıyla oluşturulur.
4. Kişisel Alan Ağları (PAN,Personel Area Network)
Bu bağlantı çeşidi kişisel iki cihazın birbiri ile kablosuz olarak bağlantı kurmasıdır. Buradaki amaç yakın mesafedeki cihazların birbirleri ile kolayca etkileşim içinde olmasını sağlamaktır. Bluetooth , homeRF , wibree , ırDA gibi bağlantı çeşitleri birer kişisel alan ağı kurulmasında kullanılır. Burada özellikle kişisel alan ağları üzerine yoğunlaşılacağız.